Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

MacBook Oreo Hoofdstuk 1: Waarom?

Na een lange tijd niet meer met computers in de weer te zijn geweest besloot ik onlangs een nieuw project te proberen. Ik ben een groot fan van The 8-Bit Guy, en dan vooral zijn YouTube kanaal. Voorheen heette zijn kanaal The iBookGuy, waarop hij toen zijn kennis en reparatiepassie voor iBooks en MacBooks deelde. Dit was tussen 2006 en 2013 en iBook’s konden toen nog redelijk gebruikt worden voor internetten etc. Anyway, hij maakte een keer een filmpje waarin hij een MacBook liet zien waarbij hij het toetsenbord had vervangen door dat van een ander model, namelijk het zwarte.

Tussen 2006 en 2009 had Apple namelijk een wit en een zwart model van de MacBook in de winkel. Het zwarte model was duurder dan het witte, maar het had ook iets betere specificaties. Echter, in 2008 werd het laatste model van de BlackBook (zoals hij ook wel werd genoemd) geïntroduceerd. Halverwege dat jaar kwam Apple met de Unibody op de proppen en werd er maar 1 model aangeboden. Bijzonder is dat Apple daarna weer een plastic model maakte en het Unibody ontwerp ging gebruiken in de Pro-lijn (later ook weer in de MacBook lijn, maar dan van plastic). Toen het oude plastic (Polycarbonaat) in 2009 weer terug kwam was er alleen een wit model te krijgen. Deze 2009 modellen kunnen El Capitan (10.11) draaien. De laatste generatie BlackBooks kunnen maar tot Lion (10.7.5).

Ik ben toen op onderzoek uit gegaan of ik zelf een MacBook kon maken met de buitenkant van een BlackBook en de inhoud van een MacBook 2009, zodat ik El Capitan kon gebruiken op een laptop die dat eigenlijk niet hoort te kunnen. In eerste instantie dacht ik dat alle onderdelen uitwisselbaar waren, omdat de laptops er hetzelfde uitzien en ook omdat The 8-Bit Guy dit zei in een video. Na wat dieper te graven op het internet kwam ik er echter achter dat Apple zijn gebruikelijke geintjes uithaalde en dat er verschillende versies waren van de laptop qua moederbord architectuur en schroefgaatjes, waardoor niet alles zou passen. Na wat overpeinzingen ben ik toch op Marktplaats gaan zoeken naar de benodigde MacBooks. Het resultaat is te zien in de volgende post.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén