Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

PowerBook G4 Titanium [Hoofdstuk 4: Software voor de laptop]

In dit vierde hoofdstuk over de TiBook wil ik het gaan hebben over de software die beschikbaar is voor deze laptop. En alhoewel deze laptop al echt een oud beestje is, kun je nog verrassend veel handelingen uitvoeren op deze machine, mits je niet al te veel haast hebt. Dus daar gaat ie dan: de Software.

Wat ten eerste heel erg helpt bij de TiBook is dat het een professionele laptop is (was eigenlijk), dus de laptop heeft een aardige selectie poorten waarmee bestanden op de laptop te krijgen zijn. USB 1.1 is niet de snelste optie, maar het werkt wel nog steeds en het werkt gewoon met USB sticks. Fijner is echter de FireWire poort die op de laptop zit. Start de laptop gewoon op in Target Disk Mode en je bent klaar om op redelijk hoge snelheid bestanden over te zetten. Dit is wat ik grotendeels heb gebruikt voor het overbrengen van lading muziek. Maar het aller fijnste is de SuperDrive die de laptop heeft. Toegegeven moest deze vervangen worden want dvd’s slikte de laptop niet meer. Maar na een korte zoektocht op internet vond ik een werkend model.

Het bijzondere van deze laptop en de hoofdreden waarom ik deze laptop aan heb geschaft is de mogelijkheid om OS 9 te draaien, zoals ik al heb uitgelegd in eerdere hoofdstukken. Het bijzondere aan OS 9 is dat er een levendige internet communtity is rond dit antieke besturingssysteem. Op Facebook is er een groep genaamd Mac OS 9 – it’s still alive!, waar veel informatie te vinden is en waar dagelijks wel iets op geplaatst wordt. Op deze pagina zijn ook regelmatig links te vinden naar het internetforum Mac OS 9 Lives! Op dit forum is een complete versie van het besturingssysteem te downloaden die werkt op een groot aantal ondersteunde computers. Een selecte groep computers werd verkocht met aangepaste versies van het systeem, waaronder deze TiBook, maar bijvoorbeeld ook de PowerMac G4 MDD modellen. OS9 hier downloaden is een fluitje van een cent, je brandt het bestand naar een CD en gaan!

Het vinden van software is een net zo makkelijke taak. Na een korte zoektocht op Google vind je verschillende websites waar software te downloaden is om op OS 9 te draaien. Goede websites zijn Macintosh Garden en Macintosh Repository. Het fijne aan beide websites is dat er een duidelijke beschrijving van de software bij staat en dat je goed kunt zien of de software wel voor OS 9 is. Er staat namelijk ook software tussen die voor OS X of zelfs voor OS 8 of ouder is. Oudere software wil vaak wel werken op OS 9, maar software die voor OS X is wil nog wel eens lastig doen. Voorbeelden van software die ik van deze websites af heb gehaald zijn Photoshop 7, Microsoft Office 2001 en enkele games zoals Age of Empires en Civilization. Maar ook games als Deus Ex en Return to Castle Wolfenstein staan op deze website. Op deze websites staat trouwens ook een versie van OS 9 die specifiek voor de laatste TiBooks is. Deze versie heb ik echter nooit werkende gekregen op mijn laptop. Waarschijnlijk heeft dit met de firmware te maken, maar hier ben ik nooit echt achter gekomen en als ik genoeg tijd heb om me hier mee bezig te houden ga ik het weer eens een keertje proberen.

Ik moet hier trouwens nog bij vermelden dat het gebruik, en het downloaden van de software van deze websites en dit soort websites in het algemeen een beetje dubieus is. Het wordt door de websites zelfs geclassificeerd als abandonware, een zelfbedachte term die aangeeft dat de broncode van de software nog niet vrijgegeven is en dus eigenlijk niet legaal wordt verspreid. De software wordt door de bedrijven zelf echter al heel lang niet meer ondersteund of verspreid en is ook niet meer te vinden op de website van de ontwikkelaar. Dit geldt overigens ook voor OS 9. Fijne is wel dat er tot nog toe nog niemand in de problemen is gekomen door het verspreiden of het downloaden van deze software, maar wat niet is kan nog komen. Voor OS X is het verhaal ongeveer hetzelfde. Ik gebruik zelf 10.4.11 op de TiBook omdat dit soepeler en sneller draait dan 10.5.8 wat deze laptop technisch gezien aan kan. Maar de laptop stijgt binnen 5 minuten op omdat de ventilator op volle kracht gaat. Leopard (de naam van 10.5) is nogal processorintensief en vereist nogal wat kracht omdat Leopard veel grafischer is dan Tiger. Tiger wordt officieel niet meer ondersteund door Apple, maar als je een schone installatie doet kun je nog wel updaten naar 10.4.11. Het is een kwestie van tijd voordat Apple de links van zijn server verwijderd en er dus geen ondersteuning meer is voor updates, zoals dat bij Panther (10.3) het geval is.

Het grappige aan de software voor OS 9 is dat het nog op sommige vlakken best bruikbaar kan zijn. Office 2001 is nog best te gebruiken om te typen. De documenten kunnen geopend worden door huidige versies van Word, Excel of PowerPoint. Over Photoshop kan ik helaas niet zoveel zeggen omdat ik net met dit programma overweg kan. Ik heb gen idee hoe het werkt maar ik ga mij hier in de toekomst zeker in verdiepen omdat het programma razendsnel opstart. De software die ik op Tiger gebruik, inclusief Tiger zelf, heb ik als cd’s gekregen bij een TiBook die ik kocht op eBay. Een hele stapel software waar ik niks mee kon omdat het voor Intel Macs is, maar sommige software was zeker nog wel bruikbaar. Onder andere een installatie dvd van Tiger, maar ook Offce 2008 en 2004 en enkele versies van iLife en van iWork. Alle versies werken prima en draaien als een zonnetje op de TiBook. Ik moet echter wel toegeven dat van alles software die op de laptops staat ik eigenlijk alleen maar Word gebruik om stukjes te typen. Ik heb het al heel vaak gezegd en ik blijf het herhalen; het toetsenbord van een TiBook blijft onovertroffen lekker typen. Er typt echt niks beter dan dit toetsenbord. Iedereen die de kans krijgt om op een TiBook te typen moet deze kans zeker nemen om te ervaren wat een genot het is om te typen op zo’n laptop. Het is even wennen, maar als je dit gewend bent wil je eigenlijk bijna nooit meer typen om je huidige Mac of laptop.

Als aller laatste wil ik nog een klein iets vermelden over OS 9. Het was aanvankelijk niet de bedoeling dat OS 9 dit zou kunnen. Deze feature werd eigenlijk getoond bij de OS 8.5 beta, maar werd uit de officiële lancering van 8.5  weggelaten. De themes zijn echter nog steeds te vinden op internet en fijn genoeg werken ze ook nog steeds. Via de appearance manager kun je ze nog steeds selecteren als je de bestanden eerst in de juiste folder stopt op de harde schijf. Dit is het thema Hi-Tech.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén