Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

iBook G4 [Hoofdstuk 1: Waarom?]

Na een lange stilte rond de Apple laptops die ik verzamel vond ik het weer eens tijd om iets nieuws te laten zien op het gebied hiervan. Ik moet toegeven dat ik deze iBook G4 al heel lang in mijn bezit heb en ook al heel lang gebruik. Ik kwam deze laptop toevallig tegen op het internet en kon de deal eigenlijk niet voorbij laten gaan. De iBook G4 in kwestie was esthetisch en technisch in tiptop staat en had alleen wat TLC nodig.Voor de nieuwelingen op deze website: Ik heb een strakke indeling waarbinnen ik de laptops die ik koop bespreek. Dit doe ik meer voor mijzelf dan voor de lezers omdat ik anders het overzicht kwijtraak en het anders een warboel wordt. Ik ga proberen de volgende indeling te houden:

  1. Dit ‘Hoofdstuk’: Waarom de iBook G4?
  2. Het ontwerp van de laptop
  3. De aanschaf en het upgraden van de laptop
  4. Software voor de laptop
  5. Het gebruik van de laptop anno nu
  6. Waarop te letten bij de aanschaf

Maar waarom een iBook G4? Ja, lastig. In de eerste alinea vertelde ik al dat ik de laptop toevallig tegen kwam en de deal niet kon laten schieten. Op het eerste gezicht leek alles in orde te zijn met de laptop, maar er bleek toch iets mis te zijn toen ik hem eenmaal thuis voor me had liggen. Het scharnier van het scherm bleek aan de rechter kant gebroken te zijn en hierdoor opende het scherm op een nogal vreemde manier. Maar hierover meer in hoofdstuk 3. Het fijne aan het repareren van deze laptops is dat er in de tijd veel van verkocht zijn. Er zijn genoeg onderdelen te vinden op het internet om een kapot onderdeel te vervangen voor een werkend. Ik heb het hier expres over “laptops”, ik bespreek namelijk 2 modellen in hetzelfde hoofdstuk. Ik heb namelijk twee modellen van de iBook G4, het 14″ en het 12″ model. Het 14″ model is het krachtigste van de twee en heeft een 1,42 GHz PowerPC processor en 1,5 GB werkgeheugen. Het 12″ model heeft een 1,33 GHz processor en eenzelfde hoeveelheid werkgeheugen, al zit dit er nu niet in. Ik wissel het werkgeheugen tussen de modellen uit, aangezien het hetzelde type werkgeheugen betreft en ik het zonde van het geld vond om extra te kopen. Ik gebruik de laptops toch nooit op hetzelfde moment.

Het eerste model van dit type iBook komt werd geïntroduceerd op 23 oktober 2003. Het ontwerp is een voortzetting van de iBook G3, maar dan met modernere componenten. Het was voor Apple echter wel een stap waar wat geschiedenis mee gepaard was. De iBook was namelijk de enige lijn van computers die de G3 processor nog gebruikte. Met de introductie van het G4 model stopte het gebruik van de G3 processor, die Apple gebruikte sinds november 1997. Het is echter niet dezelfde G4 processor als in de PowerBooks, want deze serie heeft slechts 1256 KB level 2 cache, dus de laptop heeft niet dezelfde prestaties bij dezelfde kloksnelheid.

Het bijzondere aan deze laptops is eigenlijk het feit dat er van de laatste modellen zo veel te koop zijn. Beide modellen die ik bezit zijn de laatste modellen in de iBook G4 lijn. Deze laptops werden een maand nadat Steve Jobs de overstap van PowerPC naar Intel bekend maakte geïntroduceerd. Maar pas in mei 2006 werd de Intel versie van consumentenlijn getoond aan het publiek, de MacBook. Naast het verschil in CPU had de MacBook maar 1 maat, 13,3″ en was het een breedbeeld scherm. Tot dan toe hadden iBooks altijd een vierkant 14:3 scherm gebruikt.

Ik gebruik deze laptops vaak als ik lekker stukjes moet typen omdat het toetsenbord op deze laptops hetzelfde is als op de TiBooks. Mijn TiBook gaat helaas niet lang genoeg mee omdat de batterij een paar dode cellen bevaten en rond de 65% batterij uitvalt. Mijn iBook G4 14″ kan op een volle lading zeker 4,5 uur mee, dus deze laptop zit vaak in m’n tas als ik van huis weg ga. Het 12″ model gebruik ik hele weinig omdat ik hiervoor nog geen nieuwe batterij heb gekocht. Deze staat op de lijst om te kopen, maar dat gaat nog even duren, want hoog staat het niet. Voor een laptop van zeker 12 jaar oud kan de laptop nog wel aardig meekomen, mits je niet te hoge verwachtingen hebt van de prestaties en het niet erg vind om licht verouderde software te gebruiken. Als laatste toevoeging aan dit hoofdstuk wil ik wel melden dat het naar huidige maatstaven een vrij zware laptop is. De iBook G4 weegt beduidend meer dan mijn MacBook Pro 13″ die ik dagelijks gebruik. Ook is de laptop iets dikker dan nu verwacht wordt van een laptop.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén