Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Phil Collins – No Jacket Required

In februari 1985 lanceerde Phil Collins, naar wat later zou blijken, zijn succesvolste soloalbum, No Jacket Required. Het bracht enkele bekende hits voort als “Sussudio”, “Take Me Home” en “One More Night”. Het album kwam in de VS, Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Nederland en vele andere landen op nummer 1 en verkocht wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren. Overal was het in 1985 het bestverkochte album van dat jaar, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Hier verkocht alleen Brothers in Arms van Dire Straits beter. 

De titel van het album is ontstaan door een incident dat Phil Collins had toen hij samen met Robert Plant ging eten bij restaurant The Pump Room in Chicago. Collins mocht niet naar binnen omdat hij niet de juiste kleding droeg, Plant mocht gewoon doorlopen. Collins droeg op het moment wel een jas en voldeed aan de eis van het restaurant om een jas te dragen. De maître vond dat zijn jas niet netjes genoeg was. Collins vertelde later in een interview met Playboy dat hij tot dan toe nog nooit zo boos was geweest.

No Jacket Required werd bekritiseerd omdat het te commercieel gevonden werd, ondanks dat veel recensenten het positief beoordeelden. Mijn favoriete nummer van het album, “Sussudio”, trok wat negatieve aandacht omdat het erg lijkt op “1999” van Prince. Collins ontkende de aantijgingen niet. Hij is een fan van het werk van Prince en hij luisterde regelmatig naar Prince tijdens zijn tours met Genesis. Naast “Sussudio” zijn ook “Don’t Lose My Number” en “Who Said I Would” grote favorieten van dit album, met name het laatstgenoemde nummer. Het is net iets meer uptempo dan “Sussudio” en het heeft vele vaste musici waar Collins (en Genesis) graag mee werkte op de hoes staan, zoals Daryl Stuermer, Leland Sklar en Chester Thompson.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén