Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Heatwave – Current

Het 5e album van de disco-funk band Heatwave, Current, kwam uit op 28 mei 1982. Hoewel het album in de reguliere lijsten van Billboard niet hoog kwam (plaats 156 van de 200), werd het in de R&B lijsten een  groter succes. Hier reikte het tot plaats 21.

Helaas valt er verder niet veel bijzonders te vertellen over het album, maar over de band blijft genoeg te vertellen. Het ontstaan van de band is namelijk een leuk verhaal. Johnny Wilder (zanger) was gestationeerd in West-Duitsland toen hij begon met optreden. uiteindelijk kwam hij in het Verenigd Koninkrijk terecht waar hij via een advertentie toetsenist Rod Temperton ontmoette. Na wat wijzigingen in de internationale bezetting kwam in 1982 dit album uit. En internationaal bedoel ik in de letterlijke zin van het woord. Johnny Wilder (Amerikaan, zanger), Keith Wilder (broer van), Rod Temperton (Engels, toetsen), Mario Mantese (Zwitser, basgitaar), Ernest Berger (Tsjecho-Slowaak, drums), Eric Johns (Jamaicaan, gitaar), Roy Carter (Brits, gitaar) is een bij uitstek een internationale groep muzikanten te noemen. Rod Temperton heeft naast Heatwave het meeste succes gehad van deze groep. Hij werd gerecruteerd door Quincy Jones en schreef enkele hits voor Michael Jackson, waaronder “Thriller” en “Off The Wall”. Maar ook “Give Me The Night” voor George Benson, “Stomp!” voor The Brothers Johnson en “Sweet Freedom” voor Michael McDonald. En lijst waar geen enkele liedjesschrijven zich voor hoeft te schamen.

Maar goed, terug naar het album Current van Heatwave. Eén van de nummer die de moeite waard zijn is “Lettin’ it Loose”, het eerste nummer van het album dat op single werd uitgebracht. Een ander nummer wat ik zelf echt heerlijk vind om naar te luisteren is “The Big Guns”. Het heeft een heerlijke groove met een mooi samenspel tussen toetsen en basgitaar. Toevallig is dit nummer ook geschreven door Rod Temperton, maar dit terzijde.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén