Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Roxette – The Look

The Look is één van de meest succesvolle singels van 1989. Het nummer van de Zweedse groep Roxette was de 4e single van hun tweede album Look Sharp! In 25 landen stond het nummer in de hoogste regionen van de hitlijsten en het was hun eerste nummer 1 op de Billboard Hot 100.

Look Sharp! werd uitgebracht in oktober 1988. Het album was in Zweden een groot commercieel succes, waar het 7 weken op nummer 1 stond. Op het moment dat “The Look” uitgegeven zou worden kwam een uitwisselingsstudent genaamd Dean Cushman terug in Minneapolis. Hij drong bij zijn lokale radiostation KDWB aan het nummer te draaien. Hier werd het al snel populair en het station distribueerde het nummer naar haar zusterstations. EMI America had voorheen het duo afgewezen voor de Amerikaanse markt omdat ze het duo ongeschikt achtten, en Roxette had geen contract in de VS. “The Look” stond al in de top 50 toen het duo pas met de promotie van het nummer begon. 8 weken later stond het nummer op de 1e plek in de Billboard Hot 100.

Per Gessle schreef het nummer terwijl hij leerde programmeren op een Esoniq ESQ-1 synthesizer. Hij onthulde dat het ritme van het nummer, een zestiende-noot ritme, geïnspireerd was door ZZ-Top. Over de tekst van het nummer zei hij het volgende:

De eerste twee coupletten van het nummer waren gewoon wat willekeurige woorden om wat te zingen hebben op het ritme. Hij kon uiteindelijk niet meer op iets beters komen en heeft de tekst gelaten voor wat het was. Iedereen heeft wel eens geluk.

(Quote afkomstig uit: “Digital booklet”. Don’t Bore Us, Get to the Chorus (liner notes). Roxette. Stockholm, Sweden: EMI Records. 1995. 7243 836203 2 6.)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén