Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Jean Michel Jarre – Oxygene

Allereerst een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen aan iedereen! Om het nieuwe jaar goed in te heb ik gekozen voor een heerlijke album van Jean-Michel Jarre. Het album Oxygène werd voor het eerst uitgegeven in Frankrijk in december 1976 en internationaal in de zomer van 1977. Het bijzondere aan het album is dat er alleen gebruik is gemaakt van elektronische instrumenten om muziek mee te maken.

Voordat Jarre het album opnamen had hij al aardig wat gehobbyd met projecten in reclamejingles, composities voor ballet en een mislukt album genaamd Deserted Palace in 1972. De inspiratie voor het album Oxygène kwam van een schilderij dat Jarre kreeg van zijn toen toekomstige maar nu ex-vrouw Charlotte Rampling. Het schilderij van kunstenaar Michel Ganger toont de aarde die als het ware wordt geschild, en onthult zo een schedel als kern. Jarre kreeg van Ganger de toestemming om het schilderij te gebruiken als cover van zijn album.

Jarre nam het album op in een geïmproviseerde thuisstudio met behulp van een groot aantal analoge synthesizers, één digitale synthesizer en een aardige variatie aan andere elektronische instrumenten en effecten. Hij nam het album op op een eight-track recorder in zijn keuken. Toen het opnemen echter klaar was had hij veel moeite om het album uitgegeven te krijgen. Dit kwam deels door het experimentele geluid van het album, maar ook omdat er geen zang op zit en omdat de nummers geen echte namen hebben, maar Romeinse cijfers.

Ongetwijfeld het bekendste nummer van het album is “Oxygène IV”. Het nummer is een variatie op het nummer “Popcorn” van Gershon Kingsley. Jarre had eerder ook al een cover van dit nummer opgenomen onder verschillende pseudoniemen. Het geluid van de drums op dit nummer werden gemaakt door twee presets tegelijkertijd te gebruiken op een Korg Mini Pops drum machine.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén