Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

PowerBook G4 Aluminum 12″ [Hoofdstuk 1: Waarom?]

Bij toeval kwam ik een van de schattigste laptops van Apple tegen. Ik heb het over een laptop die tegenwoordig een beetje wordt gezien als de voorloper van de Netbook, de PowerBook G4 Aluminum 12”. Het kleine, maar daarom zeker niet minder krachtige broertje van de 15” en 17” PowerBooks, werd aangekondigd tegelijk met de 17” PowerBook. De TiBook was aan vervanging toe en Apple stapte af van titanium en maakte de overstap naar aluminium. Een metaal dat makkelijker te bewerken is en daarbij ook nog mooier is als het bewerkt is. Net als bij de andere laptops zal ik mij ook bij deze laptop aan een strakke in deling houden om niet het overzicht kwijt te raken. Ik zal proberen de volgende indeling te houden:

  1. Dit ‘Hoofdstuk’: Waarom de PowerBook G4 Aluminum 12”?
  2. Het ontwerp van de laptop
  3. De aanschaf en het upgraden van de laptop
  4. Software voor de laptop
  5. Het gebruik van de laptop anno nu
  6. Waarop te letten bij de aanschaf

Waarom de PowerBook G4 Aluminum 12”? Het antwoord hierop staat in de eerste zin van dit hoofdstuk: Ik kwam de laptop bij toeval tegen en besloot deze meteen te kopen. Als je vaak op online veilingsites zit zoals ik zie je dat er aardig wat PowerBooks te koop zijn. Vooral de 15” en 17” modellen worden goed vertegenwoordigd. De 12” modellen zijn schaarser, zeker het model dat ik hier voor me heb liggen. Dit is het laatste model van de 12” PB, het 1,5 GHz model. Deze zijn waarschijnlijk niet veel verkocht en zijn daarom erg moeilijk te vinden op het internet. Maar als je eentje voor je hebt liggen word je gevangen door de laptop. De laptop heeft iets ongelooflijk schattigs en tegelijkertijd ook weer iets krachtigs. Je zou kunnen zeggen dat de laptop een kindje is van de iBook en de PowerBook, want de laptop heeft eigenschappen van beide laptops, maar hierover meer in Hoofdstuk 2. Voor een laptop uit 2005 (de laptop is op moment van schrijven 12 jaar oud) kan de laptop nog aardig meekomen met laptops van nu. Verwacht echter geen prestaties waar je broek van afzakt, zo snel is de laptop niet meer. Maar voor een laptop van 12 jaar oud is het een fijne machine om bij te hebben als je weinig ruimte hebt of iets lichts mee wilt nemen.

Ik gebruik de laptop vaak als ik bestanden mee moet nemen naar andere mensen en ik heb geen USB-stick over die groot genoeg is. Bestanden over zetten gaat vrij snel omdat de laptop over USB 2.0 beschikt. Ook is het een lekker handzaam formaat om in je rugzak te hebben als je toch een laptop bij wilt hebben maar niet zo heel veel ruimte hebt. Voor iemand die onderweg is en veel moet typen is het een genot om bij te hebben. Het toetsenbord is van normaal formaat en gaat van rand tot rand, wat de laptop een bijzonder uiterlijk geeft. Voor zo’n klein apparaat is het ontwerp echt een compromis van vorm en functie. Deze compromis maakte deze laptop erg aantrekkelijk voor mensen die een laptop wilde hebben maar geen grote machine zoals het 15” model wilde kopen maar toch ook opzoek waren naar een krachtige laptop voor onderweg.

Deze laptop is tot dus ver de enige laptop van Apple die in mijn ogen nog geen spirituele opvolger heeft. Alle PowerPC laptops en desktops hebben een Intel variant gekregen, behalve deze. Eerst werd de MacBook Air gezien als een opvolger, maar dat is toch meer een extreem mobiele laptop. De nieuwe MacBook wordt vanwege het schermformaat, ook 12”, gezien als de opvolger van deze laptop, maar mist toch de kracht die de 12” PB had. Natuurlijk is de MacBook in vergelijking met deze laptop een stuk krachtiger, maar deze vergelijking is niet eerlijk. De 12” PB was vooral een zeer krachtige vervanger van een desktop en dit in een zeer compact aluminium jasje. In dat opzicht is de 12” PB naar mijn mening krachtiger dan de MacBook. Dat is geen laptop die echt als vervanger kan dienen van een desktop. Toegegeven zijn beide laptops wel op een andere markt gericht in vergelijking tot elkaar.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén