Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Simple Minds – Street Fighting Years

Deze keer wilde ik het graag bij een album houden dat ik al heel lang in mijn bezit heb. Het album Street Fighting Years van Simple Minds kocht ik al heel snel toen ik begon met het verzamelen van vinyl. Street Fighting Years komt uit 1989 en bevat voor mij één van de mooiste nummers ooit gemaakt: “Belfast Child”.

Street Fighting Years is het achtste album van de Schotse band. Het Album werd geproduceerd door Trevor Horn, een grote naam in de muziekindustrie. Trevor Horn was lid van The Buggles, Yes en Art of Noise. Hij produceerde albums voor onder andere Yes (90125 is eerder al behandeld), ABC, Frankie Goes To Hollywood, Propaganda, Pet Shop Boys, Genesis, Grace Jones en vele, vele anderen. Zijn invloed op de popmuziek van de jaren 1980 leverde hem de bijnaam “The man who invented the eighties” op. Maar terug naar Simple Minds. Ten tijden van de opnamen was Simple Minds weer onderhevig aan verandering (bandleden kwamen en gingen bij de band per album). Street Fighting Years zou het laatste album zijn waar oprichter/toetsenist Mick McNeil op zou spelen. De verhoudingen in de band zouden tijdens de opnamen van het album zichtbaar worden. Drummer Mel Gaynor werd gedegradeerd tot sessiemuzikant na meningsverschillen met Trevor Horn. Veel van de drumpartijen werden door Manu Katché (Peter Gabriel) en Stewart Copeland (Police) ingespeeld.

Het album wijkt duidelijk af van het vorige album van de band uit 1985, Once Upon a Time. Het album is natuurlijk nog steeds een echt Simple Minds album met de epische arena rock en de grootse muziek die de band midden jaren 1980 ontwikkelde, maar Street Fighting Years klinkt meer als een soundtrack album. Het album is ook meer politiek geladen dan voorgaande albums van de band met nummers met bijvoorbeeld de Berlijnse Muur als onderwerp. Het album liftte mee op het succes van het drie maanden eerde uitgekomen “Belfast Child”, wat naar later bleek de laatste grote hit van de groep zou zijn in de internationale hitlijsten. Het album bevat ook een schitterende cover van het nummer “Biko” van Peter Gabriel en het nummer “Mandela Day”, geschreven voor de 70e verjaardag van Mandela die toen nog vast zat. Deze drie nummers zijn echte aanraders als je naar echte Simple Minds ballads wilt luisteren. Dit wordt makkelijker met de EP Ballad of the Streets, welke ik hier ook ga bespreken als ik dieper op “Belfast Child” in ga.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén