Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Journey – Escape

Na Eye in the Sky moet er natuurlijk nog een dijk van een album komen dat het geluid van het begin van 1980 bepaald heeft. Dit kan maar een album zijn: Escape van Journey. Het zevende album van de band komt uit 1981 en lanceerde aan de hand van het nummer “Don’t Stop Believin'” de band in een klap naar de top van de hitlijsten. Het nummer geld nu als een van de grootste hits van de jaren 1980.

Het album werd opgenomen tussen april en juni van 1981 in Berkeley, Californië. Escape was het eerste album van de band met toetsenist Jonothan Cain. Hij verving Gregg Rolie, toetsenist en een van de oprichters van de band. Gregg Rolie droeg Jonathan Cain zelf aan als een geschikte toetsenist voor de band. Cain was voordat hij in Journey zat toetsenist van The Babys en zou later met enkele oudleden van The Babys en leden van Journey de supergroep Bad English vormen. Cain begon gelijk met het schrijven van nummers toen hij bij de band kwam. Het album was bij het uitkomen ervan gelijk een succes en werd uiteindelijk 9 keer platina. Het album is het best verkopende studioalbum van de band en moet alleen het Greatest Hits van de band voor zich laten.

Voor mij is het album een heerlijk album om hard aan te zetten en mee te zingen, ook al kan ik dat niet zuiver. Ook muzikaal is het heelrijk om uit te pluizen. Het is misschien niet heel technische muziek, maar het album is heerlijk om te drummen als je energie kwijt moet en als toppunten “Don’t Stop Believin'”, “Keep on Runnin'” en “Escape”. Helaas voor Journey bleven de Nederlandse hitparades buiten bereik. Desondanks is het een klassieker geworden en dankzij films als Rock of Ages en de serie Glee is het bekend geworden bij een jongere generatie muziekliefhebbers.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén