Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Vangelis – Spiral

En nu weer tijd voor een lekker melodieus album. Spiral is het derde album van Vangelis als soloartiest. Het album is opgenomen in zijn eigen Nemo Studios in Londen in 1976 en 1977 en werd uitgebracht in 1977. Deze studio zou tot aan het einde van de jaren 1980 zijn creavtieve basis blijven.Het album is compleet van zijn eigen hand. Zelfs het ontwerp van de hoes heeft Vangelis zelf gemaakt. Het enige waar hij wat hulp bij had tijdens het maken van dit album waren een paar geluidstechnici. Het album is een conceptalbum, geinspireerd door oude Tao filosofie over de beweging van het heelal in spiralen. Het album is ook het eerste album van Vangelis waarop hij gebruik maakt van de Yamaha CS-80 synthesizer. Deze synthesizer zou hij later nog vele malen gebruiken op andere albums. Het album Spiral is ook het album waarop Vangelis het meeste gebruik maakte van sequencers.

Het album past heel goed bij Vangelis als muzikant. In het genre waarin hij actief is zijn verschillende artiesten actief, denk hierbij aan Jean-Michel Jarre en Rick Wakeman. Allemaal hebben ze een eigen stijl van muziekmaken. Vangelis is meer van de melodieuze bombastische muziek, Jarre is juist hel erg ritmisch georiĆ«nteerd. Jarre is door deze eigenschap ook een inspiratiebron voor veel DJ’s, zo kan hij o.a. Armin van Buuren rekenen tot zijn bewonderaars. Vangelis heeft echter vooral veel succes geoogst met zijn soundtracks. Conquest of Paradise, Charriots of Fire, Blade Runner zijn hiervan zijn bekendste.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén