Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Joe Jackson – Night and Day

Deze keer wil ik het graag hebben over de plaat Night and Day van Joe Jackson. Deze plaat komt uit 1982 en is het 5e album van de Engelse muzikant. Het album markeerde voor Jackson de top van zijn kunnen; het is zijn enige album dat de top 5 in zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten haalde. De plaat werd meer dan een miljoen keer verkocht, dat het de status van platina kreeg.


Het album is een tribute aan Cole Porter, een beroemde Broadway componist in de jaren 1920 en 1930. Wat Porter zo uniek maakte is dat hij zowel de muziek als de tekst schreef voor zijn nummers. Naast dat de plaat een tribute is aan Porter, is het ook een tribute aan New York in het algemeen. Het bekendste nummer van de plaat is ongetwijfeld Stepping out. Dit nummer werd ook genomineerd voor 2 Grammy’s: Record of the Year en Best Pop Vocal Performance, Male. Helaas werden deze nominaties niet verzilverd. Andere goede nummers saan naar mijn mening allemaal op de A-kant van het album. Vooral de nummers China Town en T.V. Age klinken erg goed. Maar als je het album gewoon lekker door laat draaien zul je zeker niet teleurgesteld worden door de overige nummers.

Nu is het geen geheim dat Joe Jackson een eigenwijze artiest is. Hij staat erom bekend te doen wat hij zelf wilt. Dit zorgt er ook een beetje voor dat hij niet enorm veel albums verkoopt, omdat hij vaak tegen de trend in muziek uitbrengt. Dit album is daar een soort van uitzondering op. Het is een bekend en veel verkocht album van hem (het is platina geworden), maar toch is het eigenwijs. Joe Jackson had voordat hij het album opnam al lange tijd de wens om een popalbum te maken zonder gebruik te maken van een gitaar. Hij heeft niks met dit instrument en kan het ook niet spelen (zijn eigen woorden). Niemand was er echter van overtuigd dat dit kon: een popalbum zonder gitaar zou onmogelijk zijn omdat de gitaar een popinstrument is. Joe Jackson was echter eigenwijs en probeerde het toch. En met succes. Het album Night and Day is net als zijn eerste album Look Sharp! een klassieker geworden.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén