Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Tears for Fears – The Seeds of Love

Het album The Seeds of Love is het derde album van de Britse New Wave band Tears for Fears. Het album werd gelanceerd in het najaar van 1989 en heeft naar verluid 1 miljoen pond gekost om te produceren. Het album zette het epische geluid van de band voort, ook al zijn er duidelijk invloeden van jazz en blues te horen evenals een vleugje Beatles.Het album was een wereldwijd succes en werd in verschillende landen platinum, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, Frankrijk en Nederland. Ondanks het succes van het album was het het laatste album waar Roland Orzabal en Curt Smith samen aan zouden werken. Pas meer dan een decenium later zou er weer nieuw materiaal uitkomen van het tweetal.

De opnamens voor het derde album, wat uiteindelijk The Seeds of Love zou worden, begonnen al in 1986. Alleen, zowel Smith als Orzabal waren niet blij met het resultaat van de opnamens en aan het begin van 1987 werden deze dus geschrapt. producer Chris Hughes, die ook de vorige twee albums van de band had geproduceert, werd terug gehaald. Zijn terugkomst mocht echter niet baten, daar er opnieuw conflicten ontstonden over de richting die het nieuwe materiaal op moest gaan. In het bijzonder was Orzabal verveeld geraakt met het componeren en spelen van muziek met behulp van machines en sequencers. De meerderheid van de muziek van de band was tot op dat moment op die manier gemaakt en Orzabal streefde een warmere, meer organisshe muziek na. Curt Smith zei ooit in een interview het volgende:

As a band, we came from the programmed pop era of the early ’80s and we had inherited a sense of structure that permeated almost all our music. The way we were working was becoming too sterile. We wanted to do something more colourful, something that sounded big and warm. You cannot get that from machines. You only get that with real musicians and real players.

De opname van het album duurde uiteindelijk ruim 3 jaar, waarin er verschillende keren van producent werd gewisseld met uiteindelijk Smith en Orzabal zelf
als producent. Ook zijn tijdens de opnamen van het album verschillende muzikanten vanwege creatieve verschillen vertrokken, waaronder toetsenis Ian Stanley. De bijdragen van de vertrokken mensen wordt wel vermeld op de hoes van het album. Uiteindelijk hebben verschillende gastmuzikanten hun opwachting gemaakt op
het album, waaronder de drummers Phill Collins en Simon Phillips. Als aanraders om naar te luisteren geef ik natuurlijk het titelnummer, Sowing the Seeds of Love, maar ook Woman in Chains is een schitterend nummer. Eigenlijk het hele album is schitterrend om naar te luisteren.

(Quote afkomstig uit: Thrills, Adrian (1990). Tears For Fears – The Seeds of Love. London: Virgin Books. ISBN 0-86369-329-6)

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén