Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

PowerBook G4 Titanium [Hoofdstuk 1: Waarom?]

Voor mijn eerste verhaal over een vintage Apple product begin ik bij het begin. Bij mij begon het verzamelen met de aanschaf van een PowerBook G4 Titanium. In de komende verhalen over deze laptop zal ik in verschillende ‘hoofdstukken’ vertellen over alles rondom deze laptop, te beginnen bij waarom ik eigenlijk voor deze laptop heb gekozen.

Hierna zal ik de volgende indeling aanhouden:

  1. Dit ‘hoofdstuk’: Waarom de PowerBook G4 Titanium
  2. Het ontwerp van de laptop
  3. De aanschaf en het upgraden van de laptop
  4. Software voor de laptop
  5. Het gebruik van de laptop anno nu
  6. Waar op te letten bij aanschaf

Voor mij was de PowerBook G4 Titanium een logische eerste keuze: Het is een mooie laptop, ik heb er zelf nooit eentje gehad toen hij werd geproduceerd en het was de laatste laptop die native in OS 9 kan opstarten. Het ging mij eigenlijk vooral om de laatste reden. Ik ben begonnen met het verzamelen van vintage Apple producten omdat ik er tijdens het aanschaffen van een TiBook, zoals de laptop ook wel eens wordt genoemd, achter kwam dat er een levendige markt is op tweedehands websites in Apple producten. Maar zoals ik zei was de hoofdreden voor mij dat de laptop kan opstarten in OS 9. Ik heb nooit met deze voorvader van OS X gewerkt en ik kende het alleen maar van filmpjes op YouTube. Ik wilde met eigen ogen en handen wel eens meemaken hoe dit systeem werkte en de beste manier hiervoor was het kopen van een vintage Apple laptop. Ik had wat extra geld over op hetzelfde moment en kon mij zo een TiBook veroorloven.

OS 9 wilde ik vooral eens bekijken in termen van snelheid, software en met name oude games. In de tijd dat OS 9 het meest actuele besturingssysteem was van Apple was het bedrijf maar een fractie van wat het nu is. Apple was toen nog echt een merk wat producten maakte voor een nichemarkt en vooral werd gebuikt door grafische en audiovisuele industrie├źn. Apple genoot in die wereld een trouwe schare volgers omdat in vergelijking met Windows OS 9 stabiel, snel en virusvrij was (iets waar Apple nu nog steeds mee adverteert). Nu, ik had nog nooit met het systeem gewerkt dus na aanschaf van de laptop moest ik opzoek naar de juiste software. Gelukkig is er een grote hoeveelheid aan abandonware beschikbaar op het internet en ook OS 9 is te vinden als je weet waar je moet zoeken. Programma’s als Photoshop 7, Final Cut Pro en Final Cut Express, Deus Ex en andere OS 9 programma’s zijn met Google makkelijk te vinden en te downloaden. Nu, het gebruik hiervan is aan discussie onderhevig, abandonware ligt tussen illegaal en legaal in.

De aanschaf van de laptop was een redelijk makkelijk proces. Op marktplaats en eBay zijn verschillende modellen te vinden van de TiBook. Ik was nog een echte noob op het gebied van deze laptop en dus kocht ik het goedkoopste en minst bekraste werkende exemplaar. Welke exemplaar komt aan bod bij Hoofdstuk 3. De laptop kostte mij als geheeld ongeveer $100, waarvan $60 voor het verschepen van de laptop vanuit de Verenigde Staten naar hier. Maar nu weer terug naar het hoofddoel van dit hoofdstuk: waarom nu juist deze laptop? Zoals hierboven al staat o.a. vanwege OS 9, maar ook om het mooie ontwerp (meer over dit in hoofdstuk 2) maar bovenal om wat deze laptop betekende voor Apple. De laptop was een rigoureus verschil in design en bouw van zijn voorganger, de PowerBook G3. De laptop werd ge├»ntroduceerd in 2001, maar anno nu in 2017 zijn er elementen van deze laptop nog steeds terug te vinden in de huidige laptops van Apple. Iets wat over de PB G3 bijna niet gezegd kan worden. Maar nu, ik moet het hier bij laten voor dit hoofdstuk, anders schrijf ik al te veel over onderwerpen die in andere hoofdstukken aan bod moeten komen. En wees gerust, er komen veel foto’s van de laptop bij de volgende hoofdstukken te staan. Helaas heb ik verzuimd om foto’s te maken tijdens het hele proces, ik besloot pas nadat ik klaar was met alles om erover te gaan schrijven.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén