Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

10cc – Bloody Tourists

Zoals bij het album van Godley & Creme al werd gezegd zou er ook een stuk komen over 10cc. Nu, bij deze. Het album in kwestie is het album Bloody Tourists. Het album is het 7e van de band en kwam uit in 1978. Het is vooral bekend vanwege de hitsingle Dreadlock Holiday, waarover verderop in dit stukje meer.
De bekende cover van het album, waarop een man te zien is wiens gezicht niet zichtbaar is omdat er een krant in is gewaaid, is ontworpen door Hipgnosis. Nu zal die naam voor veel mensen zo niks betekenen, maar Hipgnoses was een kunstcollectief dat opereerde vanuit Londen. De groep maakte vooral faam door het ontwerpen van cover art voor veel bands die grote bekendheid hebben, mede door hun bijzondere albumcovers. Enkele bands die bij Hipgnosis gewinkeld hebben zijn Led Zeppelin, Bad Company, Pink Floyd, AC/DC, Yes, Def Leppard, Genesis, ELO, Peter Gabriel, The Police en The Alan Parsons Project.

Het bekendste nummer van het album werd daarjuist al genoemd. Het nummer Dreadlock Holiday is geschreven naar aanleiding van een vakantie die Eric Stewart had met Justin Hayward op Barbados, welke door Stewart werd veranderd naar Jamaica. Justin Hayward is bekend als de zanger van de Moody Blues.  Het nummer gaat over een man die tijdens zijn vakantie wordt belaagd door verschillende personen die elk iets van hem willen. Nu, wat er in het refrein van het nummer wordt gezongen over cricket, reggae en Jamaica reflecteert op het slachtoffer dat zijn belagers ervan probeert te overtuigen dat hij dezelfde interesses heeft als zijn belagers. Dit om zo een conflict te voorkomen en hopelijk heelhuids verder te kunnen.

Helaas voor de band was Dreadlock Holiday de laatste hit die ze zouden scoren. Van het album werden nog drie andere nummers een single welke niets deden in de hitparades, alleen Dreadlock Holiday werd een succes. Zo’n groot succes dat zelfs nu, bijna 30 jaar na het uitkomen van het album, de kans groot is dat je het vandaag op de radio voorbij hoort komen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén