Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Godley & Creme – The History Mix Volume 1

Na een korte pauze van het kopen van platen heb ik vandaag weer eens een plaat gekocht waar ik al lang naar opzoek was. Het album is van het duo Godley & Creme. Beiden maakten voorheen deel uit van de band 10cc, waarvan er binnenkort ook een stukje opkomt te staan. Het album is het 6e album van het duo, en vierde het jubileum van 25 jaar samen opnemen. 

Het album van dit duo komt uit 1985. Het album is eigenlijk een verzameling van alle demo’s, masters en alles daartussen uit de 25 jaar die het duo tot dan toe samen aan had gewerkt, van 10cc en eerdere samenwerkingen. Nadat alles was verzameld is alles in een ‘blender’ gestopt, een Fairlight, en daarna hebben ze de hulp ingeroepen van J.J. Jeczalik van The Art of Noise en om alles te herprogrammeren met een beat eronder zodat er op de muziek gedanst kon worden.

Eén van de bekendste nummers van het album is het nummer Cry. Dit nummer haalde de 16e plaats in de Verenigde Staten en de 19e plaats in het Verenigd Koninkrijk. Bijzonder aan het nummer was de videoclip die het nummer had. In de video zijn naast Kevin Godley en Lol Creme ook willekeurig gekozen andere mensen te zien die het nummer zingen. Tijdens het nummer veranderen de gezichten van de personen, ze lopen over in elkaar, iets wat later door Michael Jackson ook werd gebruikt in de video van het nummer Black or White. Michael Jackson had echter de luxe van een computer, Godley & Creme hadden deze luxe echter niet en hebben alle overgangen handmatig geëdit met een techniek die analog cross-fading heet.

Dit vormt een mooie overgang naar ander werk van Godley & Creme, iets waarmee zij ook veel bekendheid vergaard hebben; het maken van videoclips. Hiermee begon het duo nadat zij zelf de video voor hum single An Englishmen in New York
regisseerden. Dit was ze bijzonder goed bevallen omdat ze alle vrijheid hadden om te doen wat ze wilden. Hun kundigheid was andere artiesten ook opgevallen. Ze hebben meer dan 50 videos geregisseerd voor onder andere Ultravox, The Police, Duran Duran, U2, Frankie Goes To Hollywood, Wang Chung en vele anderen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén