Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

iBook G3 Clamshell [Hoofdstuk 1: Waarom?]

Ik ben na de aankoop van de PowerBook G4 Titanium echt besmet geraakt met het kopen van vintage Apple computers. “Als je dan toch een verzameling start”, dacht ik bij mijzelf, “koop dan ook een exemplaar van de laptop waarmee Apple echt weer terug kwam van weggeweest.” De laptop waarmee Apple opeens weer een gezicht kreeg, naast de iMac G3 en de PowerMac G3, de iBook G3 Clamshell. Ook bij deze laptop zal ik mij aan een indeling houden om niet het overzicht te verliezen van wat ik allemaal al besproken heb en wat ik nog moet aanstippen.Ik zal de volgende indeling proberen aan te houden:

  1. Dit ‘Hoofdstuk’: Waarom de iBook G3 Clamshell
  2. Het ontwerp van de laptop
  3. De aanschaf en het upgraden van de laptop
  4. Software voor de laptop
  5. Het gebruik van de laptop anno nu
  6. Waar op te letten bij aanschaf

Dus ja, waarom de iBook G3 Clamshell? Het korte en makkelijke antwoord hierop is: “Waarom niet?” Kijk dan eens naar de laptop! Het is een pracht van een machine! Door dit te typen situeer ik mij direct in het kamp van de voorstanders van deze laptop. De meningen zijn namelijk sterk verdeel over dit model van Apple. Tegenstanders vinden het namelijk een vreselijk lelijk ding en hebben het de namen “Barbie’s Laptop”, “Toilet seat” of “Fruitschaal” gegeven. In de eerste geuzennaam kan ik mij nog wel vinden. Het is inderdaar niet echt een stoer ontwerp, maar dat was de professionele variant van de laptop, de PowerBook G3, ook niet. Misschien komt het door de zwarte kleur van de PBG3 dat deze niet als vrouwelijk werd gezien, wie zal het zeggen?

Als verzamelaar van vintage Apple laptops is het eigenlijk verplicht om deze laptop ook toe te voegen aan je verzameling. De laptop heeft een grote cultstatus onder Appleliefhebbers, maar naar mijn idee ook onder niet-Apple gebruikers. De laptop is een bijzondere verschijning, ook naar huidige laptopontwerpen, en is eigenlijk een belangrijk startpunt voor Apple als het gaat om toepassen van nieuwe technieken en gedachten rondom computerontwerp, maar hierover meer in latere hoofdstukken.

De laptop kwam uit in de periode dat OS 8 nog aanwezig was en de eerste versies van deze laptop kunnen dit besturingssysteem ook draaien. OS 9 is ook mogelijk om aan de praat te krijgen op deze laptops en ook op de mijne draait een versie van OS 9. Naast dit systeem kan de laptop ook Mac OS X aan, al verschilt de ondersteuning per model. Voor Tiger (Mac OS X 10.4) heb je namelijk een FireWire poort nodig om te kunnen werken. De eerste twee modellen van de Clamshell hebben deze poort niet. Hier moet je goed op letten bij de aanschaf van de Clamshell. Een ander iets waar je goed rekening mee moet houden is dat je diepe zakken moet hebben. De laptops zijn erg gewild onder verzamelaars en duiken niet al te veel op op veiligswebsites voor een redelijke prijs. Maar ik moet niet op onderwerpen vooruit lopen, anders heeft de hoofdstukindeling ook geen zin meer!

*Noot: Helaas heb ik dit hoofdstuk niet kunnen typen op de iBook zelf. Tijdens het opstarten kreeg ik een kernel panic die ik nog moet verhelpen. Het volgende hoofdstuk wordt wel op de iBook getypt!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén