Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Dire Straits – Love Over Gold

Love over Gold werd uitgebracht in 1982 en is het vierde album van de band Dire Straits. Bijzonder aan dit album is dat het maar 5 nummers lang is, maar wel 5 schitterende nummers. Het album bracht 2 singles voort: Private Investigations en Industrial Disease. Het album bereikte in verschillende landen de 1e plaats in de hitlijsten, waaronder Australiƫ, Oostenrijk, Italiƫ, Nieuw Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Aan het einde van de On Location Tour, welke diende ter promotie van het album Making Movies, begon Mark Knopfler met het schrijven van nieuw materiaal voor het volgende album van Dire Straits. Het album opent met het nummer Telegraph Road. Dit nummer werd tijdens de On Location Tour in Australiƫ al enkele malen ten gehore gebracht en werd later nog vele malen door Dire Straits en Mark Knopfler als soloartiest nog gespeeld. Het heerlijk melodische nummer duurt maarliefst 14 minuten en zweeft heerlijk voort en is voorbij zonder een gevoel van lang te duren. Een kwaliteit die Dire Straits aan meerdere nummers mee gaf.

Mijn persoonlijke favoriet van dit album is echter het nummer Industrial Disease. Het thema van het nummer is de ineenzakking van de Britse industrie begin jaren 1980. Het focust op stakkingen, depressie en alles wat daarbij hoort. Dit is een vrij serieuze en droevige toon voor een nummer dat zo opzwepend klinkt en je uitnodigd om met de voetjes van de vloer te gaan. Qua ritme doet het ook erg denken aan het nummer Walk of Life wat een paar jaar later uit zou komen. Voor het album zijn echter meer dan 5 nummers opgenomen. Een van deze nummers is Private Dancer. Het nummer was opnametechnisch al compleet, alleen de zang moest er nog bij worden geplaatst. Knopfler vond echter dat een man et nummer niet moest zingen en vond een vrouwelijke stem passender zou zijn bij het nummer. Hij gaf het nummer uiteindelijk aan Tina Turner die het gebruikte voor haar comeback album Private Dancer. Vanwege jurische beperkingen kon de originele opname niet worden gebruikt en werd het nummer opnieuw opgenomen met andere musici. Het nummer heeft uiteindelijk ook gezorgd voor de comeback van Tina Turner.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén