Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Demain tout commence

Ik kijk helaas zelden Franse films. Ik kan niet zeggen waardoor dat komt. Ik heb geen moeite met het feit dat er Frans wordt gesproken in de film en er is ook niks anders aan de manier waarop er een verhaal wordt verteld. Ik weet het dus echt niet. Maar na deze film ga ik toch wat meer moeite steken in het zoeken en kijken van Frans films. Demain tout commence (Alles begint morgen) is een schitterende film met Omar Sy, bekent geworden door Intouchables, onder regie van Hugo Gélin.

De film vertelt het verhaal van Samuel die een feestelijk bestaan leidt aan de Franse riviera, tot hij op een ochtend oog in oog staat met een oude bekende, al herkent hij haar niet direct. Ze komt hem hun dochter Gloria overhandigen. Hij hoort dan voor het eerst dat hij de vader is en Clémence laat hem met Gloria, zoals de baby heet, achter op het strand. Clémence is van mening dat ze niet voor Gloria kan zorgen en ze vlucht met een taxi weg naar het vliegveld om vervolgens terug te vliegen naar Londen. Samuel volgt haar, maar in zijn haast en onvermogen om Engels te spreken raakt hij al zijn papieren kwijt en zit hij vast in Londen met Gloria. Clémence is in geen velden of wegen te bekennen. Gelukkig krijgt hij hulp van Bernie die hij in de metro tegen het lijf is gelopen.

Bernie helpt Samuel met het opvoeden van Gloria en zorgt ervoor dat Samuel een baan krijgt als stuntman voor een populaire spionageserie. Hierdoor heeft hij genoeg inkomen om voor Gloria de perfecte vader te zijn en hij besteedt zo veel mogelijk tijd met haar. Zo veel tijd zelfs dat Gloria maar weinig naar school gaat. Gloria is vooral op de set te vinden waar ze als tolk  voor Samuel, die na al die jaren nog steeds bijna geen woord Engels spreekt. Ook hun huis is ingericht alsof het een speeltuin is. In al die jaren dat Gloria bij hem is heeft hij haar nooit de waarheid verteld over wie haar moeder is. Samuel heeft haar verteld dat ze een spion is en daarom altijd in het buitenland is. Hij stuurt Gloria emails uit haar naam met een verhaal over een missie en dat ze haar dochter erg mist. Gloria stuurt altijd iets terug via de mail, wat bij Samuel op zijn laptop binnen komt. Het antwoord van Gloria stuurt hij op zijn beurt weer door naar Clémence via Facebook. Clémence leest de berichtjes echter nooit. Al sinds Samuel haar achterna is gegaan naar Londen is ze niet meer online geweest op Facebook. Tot ze op een avond opeens weer online komt en alle berichtjes leest en zelfs antwoordt: ze is in Londen en wilt Gloria graag zien. Na wat geaarzel stemt Samuel in. Zo staat Samuel opeens weer oog in oog met Clémence en later ook nog haar huidige vriend Lowell.

Clémence vertelt uiteindelijk dat ze Gloria weer mee wilt nemen met haar en Lowell naar New York. Ze vindt dat Samuel haar goed heeft opgevoed, maar nu wil ze meer tijd met Gloria hebben omdat ze denkt dat ze haar nu wel kan opvoeden. Samuel is het hier vanzelfsprekend niet mee eens. Eerst dumpt ze Gloria bij hem en verandert zo zijn leven compleet, en nu wilt ze Gloria opeens weer meenemen om Samuels leven weer te veranderen. De gemoederen lopen hoog op en Lowell moedigt Clémence om een rechtszaak te beginnen om de voogdij over Gloria te krijgen. De rechter beslist uiteindelijk in het voordeel van Samuel, maar Clémence eist een vaderschapstest. Uit deze test blijkt dat Samuel niet de vader van Gloria is. Dit maakt de zaak er niet eenvoudiger op. Voor Gloria is Samuel haar vader, maar biologisch gezien is dat dus niet zo. Uiteindelijk verteld Samuel hoe het echt zit met hem en Gloria en Clémence begint te begrijpen waarom Samuel zo’n goede vader wilt zijn voor Gloria. De film eindigt op hetzelfde strand waar Samuel werkte voordat Gloria in zijn leven kwam.

Natuurlijk heb ik hier niet de grote ontknoping van de film getypt. Deze zo belangrijk voor het verhaal om hier te typen. Als ik dat wel zou doen zou een trip naar de bioscoop niet meer nodig zijn. Het acteerwerk van Omar is geweldig opgewekt en komt zo nu en dan wat overdreven over, maar dit is ook in lijn met de film zelf. Niet dat ik de film overdreven vind, dat zeker niet! Het lijkt af en toe alleen een beetje de draak te steken met zichzelf. Maar de film is zeker een aanrader voor iemand die een vermakelijke film wilt zien waar een bijzonder verhaal in zit!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén