Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

A-ha – Take on Me

fullsizeoutput_190aDe 2e plaat die ik gekocht heb van A-ha is de MAXI van Take on Me. Het nummer is te vinden op hun debuut album Hunting High and Low (uit 1985). Het is tot nog toe het enige nummer wat op nummer 1 heeft gestaan in de Billboard Hot 100 van de Noorse band. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat de clip vaak gedraaid werd op de toen nieuwe zender MTV. Deze clip moet iedereen een keer gezien en staat in menig geheugen gegrift. Mocht dit niet zo zijn dan moeten jullie nu stoppen met lezen en eerst de clip opzoeken en die kijken (!).

De clip die bij het nummer hoort is geregisseerd door Steve Barron. Steve Barron heeft ook de clip van Billie Jean van Michael Jackson en de Teenage Mutant Ninja Turtles film uit 1990. De clip van Take on Me was een erg innovatieve clip die gebruik maakte van rotoscoping in combinatie met live action. Rotoscoping is een filmtechniek waarbij animators over film alles overtrekken, frame voor frame, voor als er realistische beweging nodig is in een film. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de lightsabers uit de originele Star Wars trilogie. De clip won uiteindelijk 6 prijzen voor zijn video bij de MTV VMA van 1986.

Het nummer zelf is een pleidooi voor de liefde. De tekst is geschreven door het drietal samen en ook de compositie is door hun geschreven. Het nummer heeft een snel tempo van 169 bpm en is gelijk een mooi podium voor Morten om zijn grote vocale bereik te laten horen. Over het hele nummer heeft Morten een bereik van meer dan 2,5 octaven. De laagste noot (A2) die hij zingt zingt hij op de eerste lettergreep van het refrein (bij de woorden: Take on me, de ‘Taaaaa’ dus). Over het gehele refrein haalt hij steeds hogere noten om uiteindelijk aan het einde van het refrein de hoogste noot (E5) te halen. Dit bereik zuiver ten gehoren brengen is al een prestatie, maar er wordt beweerd dat Morten een bereik van 5 octaven heeft. in totaal is het nummer ruim 7 miljoen keer verkocht over de hele wereld. Dit maakt Take on Me een van de best verkochte singles aller tijden.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén