Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

A-ha – Stay on These Roads

fullsizeoutput_1918 Onlangs heb ik een drietal platen gekocht van A-ha. Deze plaat is de eerste die ik graag wilde bespreken. Het is het album Stay on These Roads, het 3e album van de Noorse band uit Oslo met Morten Harket, Magne Furuholmen en Pål Waaktaar-Savoy. Het album is uitgekomen in 1988. Een album met een paar pareltjes van nummers erop. 

Het album is als 3e album net als de 2 voorgaande albums een succes geworden voor de band. Er zijn meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht van het album. Het heeft een platinum status in Brazilië en dubbel platinum in Frankrijk. Het album bereikte goud in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Duitsland en Nederland.

De band heeft in interviews aangegeven dat ze bijzonder trots zijn op de titelgever Stay on These Roads. Alle drie de leden van de groep zijn ook opgegeven als schrijvers van het nummer. Een ander nummer wat ik dan weer een schitterend vrolijk liedje vind is het nummer Touchy!. Het nummer heeft een lekkere baslijn die  is opgenomen met een Yamaha DX7. De clip die bij het nummer hoort laat het drietal zien op een strand resort waar ze het nummer mimen. Deze beelden worden afgewisseld met zwart-wit beeld van Morten. Het nummer is ruim 900000 keer verkocht over de hele wereld.

Een van mijn favoriete nummers op het album is het nummer The Living Daylights.  De James Bond film uit 1987 waar het de titelsong voor was is een van mijn favoriete Bond-films. Maar dit komt een ander keer wel aan bod. De versie van het nummer op het album is echter een heropname van het nummer. De versie die te horen is bij de opening credits van de film is een versie die is gemaakt samen met John Barry, de grote componist. De band vind hun eigen versie beter dan de versie die ze met Barry maakten. Barry is de producent van de Bond-versie van het nummer. Helaas was de samenwerking tussen de band en Barry niet om over naar fullsizeoutput_191ahuis te schrijven. Barry wordt ook opgegeven als één van de schrijvers van het nummer, maar hij heeft het alleen geproduceerd en later een vioolpartij
toegevoegd. Hij heeft niks met de tekst van het nummer gedaan. Deze credits zijn dus onterecht. Tot op heden is A-ha de enige niet Engelse of Amerikaanse groep/artiest die het openingsnummer heeft geschreven voor een Bond film. Iets wat in het licht van de moeizame samenwerking met Barry wat makkelijker te verklaren valt.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén