Vinyl & Celluloid

Een blog over vinyl en film

Jack Your Body – Steve ‘Silk’ Hurley

img_2977En dan nu de eerste post voor een plaat die ik net gekocht heb: Jack Your Body van Steve ‘Silk’ Hurley. Het is een 12″ single (een Maxi) en komt uit 1986. Het is een van historische records in de geschiedenis van de House muziek. Het nummer is volledig geschreven en geproduceerd door Hurley. Ik ben dit specifieke nummer tegengekomen bij het kijken van een aflevering van Andere Tijden over House, pillen en extase van 26 mei 2013.

Het nummer is een heel goed voorbeeld van de Chicago House, een stroming die vanaf het midden van de jaren ’80 opkwam in Chicago. Stroming is hier ook eigenlijk niet het goede woord; Chicago House is geen specifieke stijl in de housemuziek. Het is meer een term om aan te geven dat het om de vroege housemuziek gaat, welke vooral door artiesten in Chicago werden gemaakt. House is eigenlijk een voortvloeisel uit de disco. Nu zullen veel mensen denken: disco, weet je het zeker? Ik zal het uitleggen.

In het midden van 1979 vond in Chicago de ‘Disco Demolition Night’ plaats (als je hier meer over wilt weten, google het maar, het verhaal is geweldig!). Dankzij deze actie verloor discomuziek aan populariteit. Aan het begin van de jaren ’80 werden er steeds minder discoplaten uitgegeven, maar in sommige clubs bleef het genre populair alsmede bij één radiostation: WBMX-FM. Op dit station werden verschillende soorten dansmuziek uitgezonden, inclusief oude discomuziek, nieuwe Italo disco en electro Funk, B-Boy Hip-Hop en electro-pop. Sommige van de DJ’s bij het station maakten eigen versies dan de nummers die op de radio werden gedraaid. Hierbij legden zij de focus op de delen van de nummers die goed werkten op de dansvloer. Er werden effecten, drum tracks en andere ritmische elektronische instrumenten toegevoegd om de songs aantrekkelijker te maken. Deze tapes (de eigen mixes werden veelal gemaakt op reel-to-reel tape) waren zelden beschikbaar voor het publiek en zelfs dan werden ze alleen uitgegeven op zelf geperste platen.
De muziek was dus relatief non-commercieel. Het was niet veel te horen op de radio (de tracks waren vaak langer dan 5 min) en op de normale radiozenders was het nooit te horen. Ook de grote platenwinkels hadden het niet in de schappen liggen, de platen waren namelijk niet beschikbaar via de grote labels en distributeurs. Ondanks dat maar een handvol winkels het verkocht, gingen de platen met tienduizenden over de toonbank. Zoals altijd met dansmuziek ontstaan er trends binnen het genre. Deze genres werden al gauw sub-genres. De bekendste zijn natuurlijk de weelderige, trage deep house en de vooral hypnotische acid house.

img_2979Het heeft weinig zin om aan te geven welke nummers er zeker geluisterd moeten worden. Er staan maar 4 nummers op de plaat, 3 daarvan zijn mixes van hetzelfde nummer. Ze lijken allemaal erg op elkaar en zijn ook ongeveer even lang (6:48, 6:25 en 6:32). Luister ze dus maar gewoon allemaal!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vinyl & Celluloid

Thema door Anders Norén